Aanpassing flowchart HIV confirmatietesten

Wegens stopzetting van de productie van de VIDAS p24-test door de firma BioMérieux, werd de flowchart confirmatie binnen het ARL UGent herbekeken na het analyseren van meer dan 6000 resultaten van confirmatietesten. Er werd beslist om vanaf 9 november 2023 de VIDAS p24-test te vervangen door een bepaling van viraal RNA (HIV-1 virale lading) in die gevallen waarbij een HIV infectie niet met zekerheid kan bevestigd of uitgesloten worden op basis van de resultaten van de INNO-LIA confirmatietest en de VIDAS DUO Ultra screeningstest.

Werken volgens het nieuwe algoritme zal geen invloed hebben op de betrouwbaarheid van de resultaten van de confirmatie. Integendeel door het vervangen van de test p24 antigen door de specifiekere test voor het bepalen van viraal RNA is de kans op niet interpreteerbare resultaten en als gevolg onnodige extra testen op vervolgstalen, kleiner. 
De test voor het bepalen van viraal RNA detecteert enkel HIV-1 RNA. Acute (pre-seroconversie) HIV-2 infecties (<3 weken na de blootstelling) kunnen hierdoor mogelijks gemist worden. Het risico op HIV-2 transmissie in België is echter uiterst klein.
De laatste versie van de flowchart confirmatie kan steeds bij het ARL UGent opgevraagd worden.